2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda geçerli olan meslek grubudur. Bu meslek grubuna kanun ve kurumlar gereği akademik personel adı verişmektedir. Akademik personel olmak isteyen kişilerden aranan bazı şartlar vardır. Bu şartları yerine getiren kişiler Türkiye’nin kanun gereği Yükseköğretim adını almış kurumlarında çeşitli görevler alırlar. Bu görevler akademik personelin unvanına göre değişir.
Akademik personeller genellikle Yükseköğretim kurumlarında ders verme, dersle ilgili çeşitli uygulama yaptırmakla yükümlüdür. Bu görevlere sahip olduğu için de kurum içerisinde akademik personeller bir öğretim elemanı şeklinde tanımlanır. Akademik personellerin de bazı adımları vardır. Her adımı tamamladıkça kişinin görev alanı daha da genişler.
Akademik Personel Görevinde Adımlar
Akademik personel olmak yani bir öğretim görevlisi olmak aslında ilk adım olarak kabul edilir. Bu adımdan sonraki ikinci adım ise Doktora’dır. Akademisyen olarak görevine devam eden kişiler doktora çalışmalarını sürdürür. Doktorasını alan kişi ikinci adımı tamamlamış olur. Doktora çalışmasından sonra üçüncü adım olan Yardımcı Doçentlik adımı başlar. Bu görev için ilanları sürekli takip etmeniz ve başvurmanız gerekir. Yardımcı Doçent olan kişiler üniversitede ders verme ve araştırma yapma gibi faaliyetlerde bulunurlar.
Yardımcı Doçent kadrosunda yer alan kişiler verdikleri derslere ya da yaptıkları araştırmalara göre belli bir puan kazanırlar. Yeterli puana sahip olduklarında ise Doçent olabilirler. Akademik personellerde dördüncü aşama doçentliktir. Son aşama ise profesörlüktür. Yine Doçentlik dönemlerinde puan toplanır. Toplanan bu puanlar ile Rektörlüğe profesörlük için başvuru yapılır.
Akademik Personel Alımlarında Şartlar
Akademik personel alımı her yıl farklı zamanlara denk gelmektedir. Özellikle akademik personel alımı ile ilgili mutlaka üniversitelerin web siteleri takip edilmelidir. Akademik personel alımı ile ilgili tüm şartları sağlayan kişiler bir Yükseköğretim kurumuna öğretim görevlisi olarak başlayabilir. Akademik personel olma şartları ise şu şekildedir;
– üniversitelerden lisans derecesinde mezun olmak,
– ALES sınavına girmiş olmak ve istenilen bölüm için yeterli bir puana sahip olmak,
– Yabancı Dil Sınavına yani YDS’ye girmiş ve yeterli puanı almış olmak,
– Akademik yeterlilikle ilgili gerekli şartları sağlıyor olmak ve sözlü-yazılı mülakata katılmış olmak.